angielski
|
polski
|
opcje
|
(to) chop
|
siekać |
|
(to) dice
|
kroić w kostkę |
|
(to) slice
|
kroić w plasterki |
|
(to) mash
|
rozgniatać (w papkę) |
|
(to) whip
|
ubijać (jajka) |
|
(to) mix
|
mieszać, miksować |
|
(to) stir
|
zamieszać (np. zupę, kawę, sos) |
|
(to) bake, roast
|
piec (czynność) |
|
(to) broil
|
opiekać |
|
(to) grill
|
grillować |
|
(to) boil
|
gotować (np. wodę) |
|
(to) fry
|
smażyć |
|
(to) saute
|
smażyć w małej ilości tłuszczu |
|
deep fry
|
smażyć w głębokim tłuszczu |
|
(to) steam, poach
|
gotować na parze |
|
dough
|
ciasto (w stałej postaci, np. na pizzę) |
|
batter
|
ciasto (w postaci płynnej, np. na naleśniki) |
|
spatula, scraper
|
łopatka |
|
whisk
|
trzepaczka |
|
ladle
|
chochla |
|
mallet
|
tłuczek do mięsa |
|
tongs
|
szczypce |
|
peeler
|
obieraczka |
|
grater
|
tarka |
|
strainer
|
sitko |
|
|
cutting board
|
deska do krojenia |
|
pot
|
garnek |
|
pan
|
patelnia |
|
bowl
|
miska |
|
lid
|
pokrywka |
|
stove
|
kuchenka (płyta i piekarnik) |
|
oven
|
piec (rzecz) |
|
cooktop
|
płyta kuchenna |
|
wheat
|
pszenica |
|
grain
|
ziarno |
|
leek
|
por |
|
(to) smoke
|
wędzić |
|
induction
|
indukcja |
|
(to) grate, shred
|
ścierać na tarce |
|
(to) mince
|
mielić |
|
yolk
|
żółtko (jajka) |
|
(to) strain
|
odcedzać |
|
colander
|
durszlak |
|
scrambled eggs
|
jajecznica |
|
jar
|
słoik |
|
jam
|
dżem |
|
(to) ground
|
zmielić (w maszynce) |
|
minced meat
|
mięso mielone (bez użycia maszynki) |
|
ground meat
|
mięso mielone (z maszynki) |
|
(to) brown
|
zrumienić |
|